nieuws

Winkelpersoneel AH’s België staakt

Buitenland

ANTWERPEN – Het personeel van de Albert Heijn-winkels in België aan de Groenplaats in Antwerpen en de Overpoortstraat in Gent heeft dinsdagochtend enige uren het werk neergelegd.

Winkelpersoneel AH’s België staakt

De medewerkers staakten omdat ze niet te spreken zijn over de mogelijk noodzakelijke verkoop van een achttal Albert Heijn-winkels in België, waaronder de twee genoemde. De Belgische mededingingsautoriteit liet dit maandag weten, hoewel een definitief besluit nog genomen moet worden.

Rechten
‘Wij werken op de Groenplaats met zestig à zeventig mensen. Op twee mensen na, is iedereen dinsdagvoormiddag aan het staken’, zegt Sandra Adams van de socialistische vakbond BBTK tegen Het Gazet van Antwerpen . ‘Wij komen op voor onze rechten. Vanmorgen hebben we met de directie gesproken. Ze kunnen ons niet garanderen dat we worden overgeplaatst naar een andere winkel van Albert Heijn. Dat vergroot de onzekerheid.’

Andere keten
De AH-winkels in België worden overigens niet gesloten. Als de maatregel van de mededingingsautoriteit definitief wordt, moeten de acht winkels verkocht worden aan een andere supermarktketen. Op die manier wordt gegarandeerd dat er voldoende concurrentie blijft bestaan tussen supermarkten en consumenten niet teveel betalen voor hun levensmiddelen.

Willen niet
De medewerkers van de AH’s in België willen echter helemaal niet naar een andere formule, meldt de Antwerpse krant. ‘Wij willen niet voor een andere keten werken’, zegt Adams. ‘Wij hebben vandaag mondelinge toezeggingen gekregen van Albert Heijn om bijvoorbeeld op een bepaalde dag niet te moeten werken, omdat onze kinderen dan thuis zijn. Een andere werkgever kan die toezeggingen niet garanderen.’

Reageer op dit artikel