nieuws

‘AH moet winkels in België afstoten’

Buitenland

BRUSSEL – Albert Heijn zal mogelijk acht winkels in België moeten afstoten. De Belgische mededingingsautoriteit wil dat Ahold Delhaize winkels afstoot om groen licht te krijgen voor de deal.

‘AH moet winkels in België afstoten’
De AH aan de Groenplaats in Antwerpen.

Dat meldt de Belgische krant De Tijd. Het nieuws zou bekend zijn geworden op een syndicale vergadering bij Albert Heijn België. Volgens de krant zou het gaan om de AH-vestigingen in Kiel, Antwerpen Groenplaats, Oudenaarde, Lokeren, Leuven, Boortmeerbeek, Turnhout en Gent Overpoort.

Oordeel
Het is niet bekend hoeveel Delhaize-winkels zullen moeten sluiten. Overigens is niets nog zeker, aangezien het gaat om een ontwerpbesluit van de autoriteit. Medio maart wordt een definitief oordeel verwacht. Dat kan nog afwijken van het concept.

Sluiten
Delhaize-woordvoerder Nicolas Van Hoecke bevestigt tegen de krant dat de mededingingsautoriteit een ontwerp van besluit heeft voorgesteld aan de vakbonden, zoals vereist in de procedure. ‘Delhaize moet een klein aantal winkels sluiten. Het gaat daarbij om franchisewinkels, en dus niet om geïntegreerde winkels.’ De genoemde Albert Heijn-winkels in België zijn allemaal filialen.

400 banen
Bij de betrokken winkels werken in totaal 400 mensen. Wat er met hen gebeurt is niet bekend. Mogelijk behouden de medewerkers hun baan wanneer de winkels worden doorverkocht. Beide supermarktketens hebben de maatregelen zelf voorgesteld aan de mededingingsautoriteit om diens zorgen weg te nemen over de gevolgen van de fusie voor de klanten, zegt Van Hoecke tegen De Tijd. Zowel Albert Heijn België als Delhaize wil nog geen mededelingen doen over de mogelijke verkoop van winkels.

Reageer op dit artikel