nieuws

Voedingscentrum wil geen bewegingsmeter

Branche & Bedrijf 609

DEN HAAG – Het Voedingscentrum is er geen voorstander van om op verpakkingen aan te geven hoeveel mensen moeten bewegen om het product te verbranden.

Voedingscentrum wil geen bewegingsmeter

De Britse Royal Society for Public Health (RSPH) pleitte vorige week voor een ‘activity equivalent’; een bewegingsmeter op voedsel, meldt Nu.nl. Een dergelijk systeem zou mensen helpen minder calorieën te eten.

Stoplicht
Het bewegingssymbool is in Groot-Brittannië voorgesteld als alternatief voor systemen als het stoplicht. Daarbij krijgen de categorieën vet, zout en calorieën de kleur rood, oranje of groen, afhankelijk van de hoeveelheid. Mensen begrijpen het stoplicht en andere systemen volgens de RSPH niet goed.

Verzadigd vet
Het Voedingscentrum ziet niets in een bewegingsmeter. ‘Calorieën zijn slechts een van de aspecten waar mensen op kunnen letten. De hoeveelheid zout of verzadigd vet in een product is vanuit gezondheidsoogpunt net zo belangrijk. Daar zegt dit symbool weinig over’, aldus Wieke van de Vossen namens het Voedingscentrum tegenover NU.nl.

Toekomst
‘Ook richt dit symbool zich erg op kennis, terwijl we weten dat veel aankoopgedrag impulsief is of vanuit gewoonte’, zegt Van de Vossen. ‘Ten derde refereert het naar een activiteit in de toekomst. Het is de vraag of mensen na hun aankoop daadwerkelijk extra gaan bewegen.’

Consumentenbond
Het bekendste Nederlandse symbool, het Vinkje, is op dit moment omstreden. Het Vinkje voor een bewuste of gezondere keuze op voedingsmiddelen is verwarrend en zou moeten verdwijnen zei de Consumentenbond enkele weken geleden. Daarom is de bond de campagne ‘Weg met het Vinkje’ begonnen. Duizend consumenten kregen vragen voorgelegd over het Vinkje. Bijna 80 procent weet niet precies wat deVinkjes betekenen en 85 procent weet niet wat het verschil is tussen het groene (gezondere keuze) en het blauwe (bewuste keuze) Vinkje. Het Vinkje is bedoeld om consumenten te helpen bij het kiezen van gezonder

Reageer op dit artikel