Food Safety: voedselveilig verpakken is essentieel

Food Safety: voedselveilig verpakken is essentieel

Het Fipronil-schandaal heeft de aandacht voor voedselveiligheid weer op scherp gesteld. Voedselveiligheid is niet weg te denken in het dagelijks leven. Wekelijks worden er producten teruggeroepen uit de supermarkten om de consument te beschermen. Verpakken is een belangrijk aspect binnen voedselveiligheid en daarom is Food Safety één van de vier hoofdthema's tijdens de komende vakbeurs Empack.

Artikel van beursorganisatie Easyfairs

Food Safety richt zich specifiek op verschillende technieken, verpakkingsmaterialen en voedselcontactmaterialen. Kennis is daarbij van belang om verpakken van voedsel niet alleen efficiënt en effectief te laten verlopen, maar ook voedselveilig en met aandacht voor de kwaliteit van het voedsel. Wat biedt de Empack over Food Safety?

Het thema Food Safety tijdens de beurs geeft inzicht in wet- en regelgeving, een update over alternatieve methoden voor voedselveilig verpakken met het doel eigen processen te optimaliseren of nieuwe processen en innovaties te kunnen introduceren. Zo vindt er een miniconferentie over het thema plaats en worden er dagelijks begeleide innovatieroutes georganiseerd. Deelnemende exposanten staan klaar om de laatste informatie te delen en nieuwe toepassingen te demonstreren. Op een interactieve manier worden bezoekers geïnformeerd over de laatste mogelijkheden op het gebied van voedselveilig verpakken.

Miniconferentie Food Safety

De Nederlandse Rubber en Kunststoffen Federatie (NRK) start dinsdagmiddag 10 april, onder begeleiding van Kris Callaert, met een conferentie over de veiligheid van voedselverpakkingen. Keynote spreker Lisette Krul, toxicologe bij TNO innovation for life, deelt deze middag de laatste ontwikkelingen vanuit toxicologisch perspectief. Bij de productie van een voedselverpakking is een lange keten betrokken. Als gevolg hiervan kan een voedselverpakking (bekende en onbekende) bedoelde en onbedoelde stoffen bevatten die naar het verpakte voedingsmiddel kunnen migreren. Tijdens de miniconferentie wordt ingegaan op hoe de veiligheid van het voedselverpakkingsmiddel beoordeeld kan worden en wat de laatste ontwikkelingen en uitdagingen zijn op dit gebied.

Daarnaast is er op de conferentie aandacht voor de GMP-implementatie in de verpakkingsindustrie. Kathleen Malfroy presenteert een handige leidraad voor implementatie van BRC Packaging, IFS Pac Secure en ISO 22000. Kathleen is een ervaringsdeskundige op dit vlak en senior partner bij AS4, ze geeft leiding aan 30 experts om de GFSI-normen te behalen.

Regelgeving voor voedselcontactmaterialen

De Nederlandse Warenwetregeling Verpakkingen en Gebruiksartikelen (WVG) bevat de meest uitgebreide regelgeving voor voedselcontactmaterialen binnen Europa. Naast algemene regelgeving bevat het WVG specifieke regels waaraan verpakkingsmaterialen (kunststof, papier en karton, rubber, metalen, glas- en glaskeramiek, keramiek en email, textiel, geregenereerde cellulose, hout en kurk, coatings, kleurstoffen en pigmenten of epoxypolymeren) moeten voldoen. Het WVG is van toepassing op voedselcontactmaterialen die in Nederland gefabriceerd worden en binnen de scope van het WVG vallen.

Voor kunststof voedselcontactmaterialen heeft Nederland, als aanvulling op de EU-verordening (EU) nr. 10/2011, een positieve lijst opgenomen voor polymerisatiehulpmiddelen, zoals katalysatoren, initiatoren, emulgatoren en chain transfer agents. Voor gekleurde of bedrukte verpakkingen, al dan niet van kunststof, worden eisen gesteld aan de specifieke migratie van kleurstof componenten en de kleurafgifte.

Tjoena Siere gaat tijdens de Food Safety conferentie in op de impact van bovenstaande Nederlandse wetgeving voor kunststof voedselverpakkingsfabrikanten en de betekenis van mutual recognition. Hoewel mutual recognition van toepassing is, is een voedselcontact materiaal dat buiten Nederland geproduceerd is niet automatisch gevrijwaard van nationale wetgeving.

Food Safety innovaties

Verschillende exposanten met innovatieve toepassingen nemen deel aan Empack om de voedselveiligheid van verpakken te bevorderen. Zo introduceert Overveld Techniek de innovatie Clean Gear-Tech, een compleet nieuwe lijn van RVS producten. De Clean Geartech range bestaat uit zes verschillende groottes RVS wormwielreductoren tot een as van max. 45 mm.

Gea Nederland presenteert op Empack de GEA OxyCheck, 's werelds eerste niet-invasieve zuurstofmeetsysteem voor MAP en de enige oplossing die momenteel beschikbaar is voor in-lijn kwaliteitscontrole die 100% van de verpakkingen inspecteert. Dit kwaliteitscontrolesysteem controleert het resterende zuurstof gehalte en de sealdichtheid van elke Modified Atmosphere Package (MAP) die de thermoformer verlaat. Door middel van een kleine sensorspot op de topfilm en speciaal ontwikkelde unieke sensoren op de machine, worden alle individuele verpakkingen gemeten die de machine verlaten.

Hersluitbaarheid consumentenverpakkingen

Consumenten erkennen de waarde van een goede hersluitbaarheid. Voorwaarde is een betrouwbare werking: snel te openen en stevig hersluitbaar. Als lijmspecialist en tapeproducent verstaat Supertape zijn vak in het hersluiten van verpakkingen. Een verpakking met een EasySeal is volgens eigen zeggen gebruiksvriendelijk, stimuleert de consumptie van kleinere porties, verlengt de productversheid en voorkomt voedselverspilling.

Schut Systems introduceert de nieuwe dozensluitmachine C113 voor consumentenverpakkingen. De ergonomische en hygiënische bouwwijze van deze dozensluitmachine springt, naar eigen zeggen, gelijk in het oog. Veel aandacht is besteed aan de details die bijdragen aan het schoonmaak-, bedienings- en onderhoudsgemak. Zo zijn de frequentieregelingen t.b.v. de aandrijving en de elektra boven in de machine geplaatst. De toegankelijkheid van de machine is hiermee enorm verbeterd. Ook aan een optimale doorvoer van de dozen is veel aandacht besteed. Tijdens het sluiten van de dozen met behulp van hotmelt, zorgen de bewegende aandrukrolletjes voor een constante druk op de gelijmde klep. Een optimale hechting is hiermee gegarandeerd.

Praktische informatie Empack

Empack wordt voor de 16e keer georganiseerd en vindt plaats in Jaarbeurs Utrecht. Deze verpakkingsvakbeurs is op 10, 11 en 12 april 2018 te bezoeken. De beurs is gelijktijdig met Packaging Innovations, het marketing & design event voor verpakkingen en display. Registreer gratis voor uw bezoek met code: 2511. Meer informatie en registreren via: www.empack.nl.