nieuws

Nog altijd veel kipproducten besmet

Assortiment

PARMA – Binnen de Europese Unie test 31,4 procent van de kippenvleesproducten positief op de campylobacter-bacterie. Daarnaast werd ook nog veel salmonella teruggevonden in pluimveevlees.

Nog altijd veel kipproducten besmet

Dat blijkt uit cijfers van de Europese voedselwaakhond Efsa. Wel is het zo dat na een jarenlange stijging het aantal besmettingen bij mensen met de campylobacter-bacterie tussen 2009 en 2013 is gestagneerd. Kalkoenvlees testte het meest positief op salmonella, met 5,4 procent. Deze bacterie komt in mindere mate ook voor in varkens- en rundvlees. Het aantal besmettingen van mensen nam tussen 2009 en 2013 af met bijna 8 procent. Eieren en visproducten waren belangrijke bronnen van besmetting, bij commercieel pluimvee kwam salmonella juist minder voor.

E.coli
Wel bleek in de onderzochte periode het aantal E. coli-besmettingen  significant gestegen. Tussen 2012 en 2013 nam het aantal besmettingen van mensen met Verocytotoxigenic E.coli (waaronder bijvoorbeeld de Ehec-bacterie) met 6 procent toe. Efsa schrijft dit toe aan een mogelijk toenemend bewustzijn waardoor vaker melding wordt gemaakt en aangepaste laboratoriumtesten. Besmettingen met veel bacteriën kan worden voorkomen door vlees goed te verhitten voor consumptie. Nederlandse supermarkten vragen in campagnes hiervoor regelmatig aandacht.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels