Nieuws

Supermarkt verlengt leven

2 1437 Algemeen

BAARN - Een dagelijks bezoek aan de supermarkt verhoogt de levensverwachting.
001_food-image-DIS139682I01.jpg

Tot die opmerkelijke conclusie komen Taiwanese wetenschappers op basis van onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Epidemiology and Community Health. De wetenschappers legden 2200 inwoners van Taiwan van 65 jaar en/of ouder een vragenlijst voor over voeding, beweging en gezondheid.

Wandeling

Een wandeling nààr, maar ook de een wandeling dòòr de supermarkt kan ertoe bijdragen dat de levensduur aanzienlijk toeneemt. Het is zelfs heel goed mogelijk dat het dagelijkse loopje doktersbezoek overbodig kan maken. Daarbij komt dat niet alleen de lichaamsbeweging goed is. Ook het rijk gevulde assortiment met gevarieerde groenten en fruit maken de supermarkt tot een gezonde plek.

Mannen

Ongeveer de helft van de senioren zei ‘nooit te shoppen’. Bijna een kwart (22 procent) gaf aan ‘twee tot vier keer te shoppen’ en een minderheid (17 procent) ging elke dag naar de winkel. Onder de shoppers bleken vooral veel mannen tussen de 65 en 75 jaar te zijn. Volgens de wetenschappers heeft deze groep 27 procent minder kans om te overlijden dan hun leeftijdgenoten, die nooit naar de winkel gaan. Dat is een opmerkelijke conclusie omdat het drank- en rookgedrag in de berekning is meegenomen.

Componenten

De onderzoekers roepen op de bevindingen ook weer niet al te serieus te nemen. Shoppen op zichzelf zorgt niet voor een hogere levensverwachting: het zijn de lichamelijke, mentale en sociale componenten, die van winkelen een gezonde tijdsbesteding maken.  

 

door Henri Maarse

2 reacties

  • # 1

    tienplus

     dit 'lul'verhaal verdient een 10+.
  • # 2

    Gait

     Ik ben benieuwd of het ook nog uitmaakt bij welke supermarkt je winkelt en wat dat doet met je levensverwachting

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.