Nieuws

V/d Broek: Beter inleven in allochtoon

13 1732 Formules

HOOFDDORP - Henk van den Broek, voormalig directeur van Dirk van den Broek, is van mening dat de supermarktketen beter inzicht moet krijgen in de culturele achtergrond van allochtonen.
001_food-image-DIS143389I01.jpg

Dat zegt Van den Broek in gesprek met de website businesscompleet.nl. ‘Wij willen beter inzicht in  mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Dat moet er uiteindelijk toe leiden dat wij verstandiger omgaan met deze medewerkers, met name in ons supermarktbedrijf. Het niet begrijpen van elkaar leidt er soms toe dat het misgaat met de carrières van deze medewerkers. Ik heb daar jaren geleden onderzoek naar laten doen. Daaruit bleek toen dat Nederlanders brutaler zijn dan niet-Nederlanders en hun chef al snel om een promotie vragen. Turken en Marokkanen wachten meer af totdat de chef het initiatief neemt, zij zijn meer bescheiden. Nederlandse chefs vergeten dat vaak. Als het promotie maken te lang duurt, vertrekken juist de beste Turkse en Marokkaanse medewerkers.’

Onderwijs

Van den Broek is ook een voorstander van intercultureel onderwijs. ‘Het zou het beste zijn als Nederlanders meer weten over hoe Turkse en Marokkaanse mensen in elkaar zitten. Ik heb bij het ministerie gepleit voor enig intercultureel onderwijs op de middelbare scholen. Drie lessen is genoeg, maar helaas blijkt dat niet mogelijk. Ik denk dat we meer bereiken als we elkaar beter begrijpen.’ Van den Broek doet zijn uitspraken in het kader van het project ‘Dare to have a Dream’ van de zogeheten Dutch Dream Foundation. Van den Broek helpt binnen dit project Ramazan Güngören, een ondernemer van Turkse afkomst, bij het herstructureren van zijn bedrijf.

Kosten

Van den Broek wijst Güngören  er onder meer op dat kosten besparen op dit moment cruciaal is voor het voortbestaan van ondernemingen. ‘In deze tijd moet iedereen proberen zijn kosten zo laag mogelijk te houden. Dat geldt voor elk bedrijf in Nederland op het ogenblik. Er is geen enkele aanleiding om te denken dat het snel weer economisch voor de wind gaat, dat kan best nog wel drie tot vier jaar duren. Verliesgevende activiteiten kun je even hebben als het elders in de onderneming geweldig gaat, maar in deze tijden kun je ze niet veroorloven. Nu moet je focussen op je kernbusiness en op hoe je die het beste kunt invullen.’


door Herman te Pas

Gerelateerde tags

13 reacties

 • # 1

  Frank

  Waarom inleven in de gedachten van allochtonen? Die komen toch deze kant uit, zou ze sieren om zich juist aan onze normen en waarden aan te passen ipv wij aan hun, wereld wederom op zijn kop! Henk van den Broek leeft blijkbaar niet in de echt wereld.
 • # 2

  Maikel

   @Frank
  Lekkel simplistisch wij-zij-stukje... Iedereen zich net zo lang aanpassen tot iedereen hetzelfde is.

  Je zou vast een prima manager zijn die het beste uit iedere persoon weet te halen (maar niet heus).

  En het zal ook wel nieuws voor je zijn dat 'ze' vaak deze kant uit zijn gekomen, maar dat 'ze' gewoon in Nederland zijn geboren en opgegroeid.
 • # 3

  Frank

  @ Maikel :En wie ben jij om mij te voorzien van een reactie waar ik helegaar niet om gevraagd heb, om mij daarin ook nog eens terecht te wijzen op mijn mening waar jij het niet mee eens mee bent! Ik ben het niet eens met het artikel! Daar kun jij het mee eens zijn of niet! Wat je er verder mee doet zal me mijn reet roesten.
 • # 4

  Katy

  @Maikel
  "gewoon in Nederland zijn geboren en opgegroeid."
  Juist daarom moet het voortrekken eens stoppen! Kennelijk hebben ze desondanks toch te weinig meegekregen van hoe het werkt. Omdanks het onderwijs dat ze in hier hebben genoten. Ze hebben zich dus niet aangepast en Frank heeft hiermee een punt!
 • # 5

  Ed

  Als Henk van den Broek met deze kletspraat tijdens de Ramadan extra Turkse en Marokkaanse klanten probeert binnen te halen kan het niet anders dan dat de ouderdom begint toe te slaan.
 • # 6

  Wat zijn ze hier dom

  @Frank: doe die vakken is gewoon vullen jongen, of doe jij containertjes volmaken? Da's ook mooi!

  Doehoei.
 • # 7

  Dick Boer

   gewoon boerenkool met varkensvlees vreten'
  Niet zeiken !!!
 • # 8

  ROC

  Het kan zeker geen kwaad als we beide groepen in de klas in een paar lessen duidelijker kunnen maken hoe ieder in elkaar steekt. Dus wel over en weer natuurlijk,he.
  Zou veel misverstand en onbegrip wegnemen en beter begrijpen is beter met elkaar omgaan.
  Maar daar is natuurlijk weer geen tijd/geld voor.
 • # 9

  piet

   inderdaad Frank (of mag ik Geert zeggen) vooral geen rekening houden met anderen dan houden we de intolerantie keurig in stand.
  NIet gek opkijken als het dan een keer escaleert.

 • # 10

  SNARF.

   misschien moet tie zich eerst eens bekommeren, wat zijn opvolgers doen met medewerkers die al 35 jaar in dienst zijn, en nu ineens niet meer schijnen te functioneren, ipv zich druk maken om die allachtonen.
 • # 11

  @ piet - 23-07-12 08:41

   ROFLOL rekening houden met de allochtoon maar de jan modaal links laten liggen? Je hebt helemaal gelijk als het eerdaags escaleert........ ik ben er iig ervoor
 • # 12

  C1000graaier

  Heeft Henk van den Broek destijds (jaren geleden) actie ondernomen naar aanleiding van zijn eigen onderzoek?
  Als 3 lessen al voldoende zijn dan heeft hij dat toch zeker in het supermarktconcern waar hij destijds directeur was (Dirk van den Broek) gerealiseerd?
 • # 13

  blabla

   Zelden zo'n blabla figuur gezien als h v/d broek.

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.