Nieuws

AH, Plus en Coop: ‘bij ons geen fraude’

6 5874 Formules

DOETINCHEM – Albert Heijn, Plus en Coop gaan geen nader onderzoek uitvoeren naar mogelijke fraude bij aangesloten zelfstandig ondernemers.
001_food-image-DIS142912I01.jpg

Dat blijkt uit een rondgang van Distrifood. De drie bedrijven zeggen geen enkele aanleiding te zien om te veronderstellen dat er bij eigen winkels dan wel franchise-vestigingen wordt gefraudeerd. Nader intern onderzoek zal er dan ook niet komen. AH-woordvoerder Anoesjka Aspeslagh wijst op de strakke, centrale aansturing van de automatisering en informatiesystemen. ‘Die zijn zowel voor de filialen als de ondernemerswinkels centraal en strak geregeld.’

Medewerking

Plus en Coop zien evenmin reden om te vrezen voor frauduleuze praktijken in de achterban, maar geven evenals Albert Heijn aan wel medewerking te zullen verlenen indien de Belastingdienst/FIOD aanklopt voor nader onderzoek. Coop’s commercieel directeur Gerard Koning is zeer verrast door de berichtgeving over Super de Boer. ‘Wij zijn buitengewoon verrast door hetgeen we de laatste dagen lezen in de media. Wij hebben ook niet meer informatie dan we uit de pers lezen. De Belastingdienst heeft zich niet bij ons gemeld met informatieverzoeken.’ Debbie Huisman van Plus stelt dat ondernemers uiteindelijk zelf verantwoordelijk zijn voor een correcte boekhouding: ‘Wij faciliteren de Plus-ondernemers met administratieve systemen voor een sluitende geld- en goederenregistratie, inclusief bijbehorende procedures. De eindverantwoordelijkheid voor een correct financiële administratie ligt bij de Plus-ondernemers.’

Jumbo/C1000

Jumbo wil niet nader ingaan op specifieke vragen omtrent de aanpak van mogelijke fraude binnen het Jumbo en C1000. Namens Jumbo geeft voormalig Super de Boer-directeur Niels Onkenhout een statement af. ‘Ik kan bevestigen dat er huiszoekingen zijn gepleegd bij een aantal oud-Super de Boer zelfstandig ondernemers. Twee van deze oud-Super de Boer-winkels zijn op dit moment Jumbo-winkels. Het gaat hier om de vestigingen in Hoevelaken en Zevenbergen. Verdere details zijn ons nu onbekend. De Belastingdienst heeft ons te kennen gegeven dat bij de oud-Super de Boer filialen geen onregelmatigheden zijn aangetroffen.’

Distantiëren

Onkenhout vervolgt: ‘Hoewel wij geen kennis hebben over de aard en omvang van de verdachte situaties, wil ik als directeur van Super de Boer en mede namens Jumbo Groep Holding, benadrukken dat wij ons vanzelfsprekend distantiëren van alle mogelijke vormen van belastingontduiking of boekhoudfalsificatie. Wij willen uiterste terughoudendheid betrachten richting mogelijk verdachte zelfstandig ondernemers totdat uit het onderzoek blijkt dat er daadwerkelijk sprake is van fraude. Dit ter voorkoming van het mogelijk stigmatiseren van de grote groep zelfstandig ondernemers/ franchisenemers die in de diverse sectoren in Nederland werkzaam is. Voor alle andere informatie over deze kwestie moet u bij de Belastingdienst en het Ministerie van Financiën zijn.’

door Patrick Bramer laatste update:9 aug 2012

6 reacties

 • # 1

  C1000

   Ja ja, bij AH, plus en Coop werken zeker alleen maar engeltjes! Lach me kapot als bij deze formules ook koppen gaan rollen...
 • # 2

  Oud Plus medewerker

  Helemaal mee eens (maar niet heus) er zijn zoveel manieren. En zonder zwart geld geen economie. En bij de belasingdienst werken ook niet alleen maar engeltjes
 • # 3

  VCN

  Wat ik maar niet snappen kan is dat ze zo stom zijn geweest om zulke forse bedragen steeds retour te boeken... en dat jarenlang naar het blijkt. Ze hadden met zn allen kunnen inzien dat ze vroeg of laat tegen de lamp zouden lopen. Wat haal je je op je nek denk ik dan.
 • # 4

  Jacob

   Droom lekker verder jongens , snap niet dat ze dit zeggen.
 • # 5

  piet priet

   hele gevaarlijke uitspraak ah ,bij ons geen fraude ??
 • # 6

  C1000graaier

  Enkele jaren geleden werden Cees Verhoeven en enkele andere mensen van AH tot gevangenisstraffen veroordeeld.

  Weet U nog waarvoor dat was?!

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.