Nieuws

EU verlaagt bierboete Danone

0 71 Fabrikanten

BRUSSEL/LUXEMBURG - Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft dinsdag een boete voor het Franse voedings- en drankenconcern Danone licht verlaagd van 44,04 miljoen euro tot 42,41 miljoen euro. De verlaging vindt plaats op grond van juridische regels, die stellen dat het afdwingen door Danone van een positie op de Belgische biermarkt niet voldoende bewezen is.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, legde het Franse concern in 2001 een boete van 44,04 miljoen euro op wegens het maken van een kartelafspraak met de Belgische brouwerijgroep Interbrew, nu InBev. Danone had ermee gedreigd Interbrew, brouwer van onder meer Stella Artois, van de Franse markt te zullen weren als zijn Belgische dochteronderneming Alken-Maes niet minstens 500.000 hectoliter bier in België zou mogen verkopen.

Interbrew stemde daarmee in. Volgens de Europese Commissie was er sprake van bedreiging en kartelafspraken, waarvoor Danone werd beboet. Danone ging daartegen in beroep bij het EU-Hof, dat de Commissie op hoofdlijnen in het gelijk stelde. Alleen is het afdwingen van de positie van Danone op de Belgische markt niet volledig genoeg bewezen, waarvoor de korting op de boete is gegeven.


Auteur: Joep Meijsen

door Distrifood laatste update:27 jan 2009

Gerelateerde tags

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.